Зъбният камък е често срещан проблем, който може да засегне зъбите ви освен кариес. Можете да намалите риска от натрупване на зъбен камък или да го отложите във времето, като това ще подобри здравето и състоянието на устната ви кухина. Натрупаният зъбен камък, който не се почиства редовно прониква под венеца и създава условия за бактериални инфекции. Те могат да засегнат зъбите и с времето да причинят разклащане, дори загуба на зъб.
Има някои много хитри и мъдри начини да намалите образуването на зъбен камък. Ето кои са те.
Отхапвайте по-твърди плодове и зеленчуци
Зъбният камък се натрупва най-вече в предната част на челюстта, където е предната редица зъби. За да намалите образуването и задържането на зъбен камък в тази част на челюстта, наблягайте на по-груби и твърди плодове и зеленчуци. Отхапвайте ги с предните си зъби (резците), така че механично и по най-естествения природен начин да противодействате на задържането на плака и зъбен камък.
Наблегнете на по-киселите плодове и зеленчуци
Друг хитър трик против зъбен камък освен по-твърдите плодове и зеленчуци е включването на по-кисели такива. Естествените киселини в плодовете и зеленчуците имат разграждащ ефект спрямо зъбния камък и плаката. Те намаляват риска от образуването и задържането им по емайла на зъбите. Най-подходящи са цитрусовите плодове, ябълките, целината, краставиците, зелените чушки, кивито, изобщо всичко кисело и хрупкаво, което ви хрумне.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.