В ресторант „Имаго“ в Рим бе най-скъпият новогодишен куверт в Европа - 4000 евро на човек, следван от „Еспадон“ в Париж и „Луи ХV” в Монако. Досегашният рекордьор - „Ла Пергола“ в Рим на прочутия шеф Хайнц Бек, е в ремонт.
През последната седмица на отиващата си 2024 г. медиите в Западна Европа се надпреварваха като никога да открият къде ще бъде най-скъпарската новогодишна вечеря на Стария континент.
Но рекорда за най-скъпо новогодишно похапване в Европа счупи баровският римски ресторант „Имаго“ на последния етаж на свръхлуксозния хотел „Аслер“ в Рим, съобщава "Труд". Той се намира над прочутия площад „Испания“, само гледката от него към Вечния град струва милиарди. Та вечерята на 31 декември в култовия ресторант „Имаго“ на „Аслер“, приготвена от титулования шеф Андреа Антонини и съставена от 11 блюда плюс „роза“ от десерти, струва на калпак 4000 евро без напитките!
Обявявайки новината, кулинарните репортери на римския всекидневник „Ил Месаджеро“ подчертаха тържествено, че за пръв път от десетилетие насам е бил „детрониран“ от престола на скъпчиите-готвачи преселеният в Италия и женен за сицилианка германски майстор-шеф Хайнц Бек, при когото миналата година новогодишното похапване е струвало най-много пари не само в Рим, но и в Европа. И който тази година не предлагал нищо по простата причина, че прочутият му ресторант „Ла Пергола“ на терасата на баровския хотел „Кавалиери Хилтън“ бил в... ремонт! Но до следващата Нова година!
Най-скъпата вечеря за нова година във Франция бе сервирана в прочутия ресторант „Еспадон“ на световноизвестния хотел „Риц“.
Почти едновременно с новината за 4000-те хиляди евро за похапване, пийване и любуване на великолепната римска панорама от терасата на „Имаго“, дойде и тази, разпространена от сайтовете на парижките вестници „Льо Фигаро“ и „Льо Монд“ - за най-скъпата вечеря във Франция. Тя бе сервирана в прочутия ресторант „Еспадон“ на световноизвестния хотел „Риц“ в Града на любовта, приготви я новоизгрялата звезда на френската кухня - Еьожени Безиа и струва 2024 евро, отделно вината и лимонадите.
Така Париж зае второто място след Рим в импровизираната класация, а окупиралият до отминалия уикенд първото място в нея ресторант „Луи XV“ на легендарния „Отел дьо Пари“ в Монте Карло остана трети. Независимо от факта, че за блюдата там има грижата смятаният за крал на френската кухня в момента 80-годишен шеф Ален Дюкас, цената на човек само за похапването бе 1200 евро, плюс още 500 за вина само от прочути и класни изби.
Но изредената класация е така да се каже, по държави, защото след „Еспадон“ и преди „Луи XV“ се нареждат още три баровски парижки кръчми - „Льо Сенк“ на прочутия хотел „Фор сизънс - Джордж V“ до „Шан-з-Елизе“ с 1750 евро, „Л'Епикюр“ на хотел „Бристол“ с 1450 евро и „Пленитюд“ в търговския комплекс „Самартин“ с 1300 евро.
Но на кого от най-котираните майстори-готвачи на Стария континент новогодишните куверти са били продадени най-бързо? На първо място почти единодушно бе класиран италианецът с три звезди „Мишлен“ - 49-годишният Антонино Канавачоло.
Кувертите в неговия култов ресторант „Вила Креспи“ на брега на приказното езеро „Орта“ в Северна Италия били продадени до един още през септември срещу 500 евро за храна и 300 за напитки. И тъй като кръчмата е доста отдалечена - на стотина километра от най-близките големи градове Милано и Торино, то желаещите могат да останат да преспят в двата кокетни хотела, стопанисвани от съпругата на Антонино - Чинция.
Колкото до това какво точно хапват на Нова година способните да се изръсят с хилядарки за едното ядене лакомници, то менютата на всички майстори готвачи с поне 5 блюда съдържат долу-горе едни и същи базови продукти.
На първо място сред тях е белият трюфел, следват омарите, раците, лангустините и мидите „Сен Жак“, черният хайвер, филенцата от гълъби, фините телешки филета, пастата с елегантни сосове най-вече в Италия, ризото с манатарки и екзотични подправки. Що се отнася до десертите, то всепризнати фантазьори в сектора са французите, които залагат на всевъзможни деликатесни кремове, италианците пък предпочитат плодовете.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.