Зимните месеци са време, в което можем да се насладим на много празници и срещи с близки и приятели. Ето и няколко бюджетни ястия, с които можете да зарадвате вашите гости:
Запечени картофи със сос
Необходими продукти (за 9 порции):
- 6 до 8 средно големи картофа
- 2 супени лъжички сол, разделени
- 5 супени лъжици масло
- 5 супени лъжици брашно
- 2 чаши мляко
- 1 чаша пилешки бульон
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер, прясно смлян
- 1/4 чаена лъжичка лук на прах
- 1/4 чаена лъжичка чесън на прах
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка лют пипер
Приготвяне:
Поставете решетка в центъра на фурната и я загрейте предварително до 180 градуса. Намаслете подходяща тавичка. Напълнете голяма тенджера с вода и добавете 6 чаени лъжички (2 супени лъжици) сол. Обелете и нарежете картофите на едро, добавете към подсолена вода и варете пет минути. Прецедете картофите. Смесете млякото и пилешкия бульон в подходящ за микровълнова фурна съд и затоплете течността. Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно. Разбъркайте брашното и гответе, като бъркате непрекъснато, докато шупне. Добавете горещото мляко и сместа от пилешки бульон, като разбърквате, докато сосът се сгъсти. Оставете го да заври. Добавете останалата 1/2 чаена лъжичка сол, черен пипер, чесън на прах, лук на прах, индийско орехче и лют червен пипер. Намалете котлона и гответе млечния сос още две минути. Свалете от котлона. Наредете половината картофи в тавата и ги залейте с половината от соса. Повторете. Разпределете соса върху картофите на равен слой, от край до край. Покрийте съда с алуминиево фолио и печете 30 минути. Отстранете фолиото и печете още 30 минути или докато картофите станат готови. Охладете за 15 минути преди сервиране.
Време за подготовка: 15 минути
Готвене: 1 час и 15 минути
Общо: 1 час и 30 минути
Останалите бюджетни рецепти вижте в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.