Продукти:
- 2 кг картофи
- 2 големи глави бял или жълт лук
- 200 г пушена панчета или бекон
- 200 г сирене бри или камембер
- 1/2 винена чаша бяло вино
- 100 г настърган пармезан
- 50 мл течна сметана за готвене
- комбинация от нарязани свежи билки на вкус, като градински чай, мащерка, розмарин
- 50 г масло
Приготвяне:
- Лукът се нарязва на тънки филийки, а панчетата на кубчета.
- В тиган сипете няколко капки зехтин и добавете панчетата.
- След около 5 минути добавете и лука.
- Добавете маслото и зелените подправки.
- Разбъркайте и сипете виното.
- Оставете да поври 2 минути.
- Обелените картофи се нарязват на фини колелца, като за целта може да ползвате ренде.
- Подходяща тава за печене се намазва добре с масло.
- След това наредете един ред картофи, които се застъпват.
- Овкусете картофите със сол и черен пипер.
- Върху тях разпределете част от лучената смес, а върху нея сложете няколко парчета от сиренето бри, пармезана и малко от сметаната.
- След това отново сложете ред картофи, плънка, сирена и сметана.
- Така редувайте докато завършите с картофи.
- Намажете последния ред с разтопено масло.
- Овкусете със сол и черен пипер.
- Поръсете с пармезан и покрийте с фолио за печене.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час.
- След това премахнете фолиото и запечете на 220 градуса докато се получи хубава коричка.
Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.