IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Учени откриха още една полза за здравето от консумацията на чай

Чаените листа премахват вредни метали от водата

Pixabay

Pixabay

Потенциалните ползи за здравето от чая са широко доказани, но учените са открили още една, която да добавят към списъка.

Чаените листа биха действали като филтър, премахващ потенциално вредни тежки метали като олово от водата, според ново проучване.

Изследователи от Съединените щати тестваха различни сортове чай - зелен, черен,, бял, лайка и ройбос - при типични условия на варене с вода, съдържаща известни количества олово и други метали (хром, мед, цинк и кадмий).

Излагането на олово може да доведе до хронични здравословни проблеми, като високите дози причиняват увреждане на мозъка и бъбреците в най-тежките случаи. След варене при 85 градуса по Целзий те оценяват колко от металите са абсорбирани на различни интервали от време.

Приготвянето на типична чаша чай може да доведе до 15% премахване на олово от питейната вода, според констатациите, публикувани в списанието ACS Food Science & Technology.

“[Чаените листа] имат висока активна повърхност, което е полезно свойство за адсорбентен материал и това, което прави чаените листа добри при бързото освобождаване на ароматни химикали във вашата вода“, каза в изявление Бенджамин Шиндел, който е бил докторант в Северозападния университет в САЩ и първият автор на изследването.

Той също така подчерта практичността на процеса, като чаят е най-консумираната напитка в света с 6,5 милиона тона, консумирани през 2022 г.

“С чая хората не трябва да правят нищо допълнително. Просто сложете листата във водата си и ги накиснете, и те естествено премахват металите“, добави той.

Трансформацията на чаените листа повишава способността им да се свързват с определени вещества, като черният чай е малко по-ефективен от другите сортове.

Смилането на листата също изглежда усилва ефекта, като увеличава общата повърхност, която може да улови метал”

Според резултатите по-дългото време за варене е свързано с по-голямо намаляване на оловото.

“Приготвянето на чай за по-дълги периоди или дори за една нощ – като студен чай – ще възстанови по-голямата част от метала или може би дори почти целия метал във водата“, добави той.

Изследователите също така отбелязват, че наличието на пакетче чай е допринасящ фактор за процеса.

Целулозните торбички, направени от дървесна маса, са най-ефективни при улавянето на метални йони.

“Памучните и найлоновите торбички практически не премахват тежки метали от водата“, каза Шиндел.

“Найлоновите торбички за чай вече са проблематични, защото освобождават микропластмаса, но по-голямата част от торбичките за чай, използвани днес, са направени от естествени материали, като целулоза. Те могат да отделят микрочастици от целулоза, но това са само фибри, с които тялото ни може да се справи“.

Тези свойства на филтриране могат да бъдат добавени към списъка с ползи, свързани с консумацията на чай, като подобрено сърдечно-съдово здраве и защитен ефект срещу невродегенеративни заболявания.

“В популацията, ако хората пият допълнителна чаша чай на ден, може би с течение на времето ще видим намаляване на заболяванията, които са тясно свързани с излагането на тежки метали“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата