За тортата:
- 60 грама сурови шамфъстъци, плюс допълнително за поръсване
- 150 грама гранулирана захар
- 150 грама брашно
- 1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 170 грама кисело мляко
- 2 големи яйца
- 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- За глазурата:
- 70 грама масло от шамфъстък
- пудра захар по желание и на вкус
- 2 супени лъжици вода
Приготвяне:
- Запечете шамфъстъка на 170 градуса за 10 минути.
- Оставете го да се охлади леко.
- Прехвърлете шамфъстъка в кухненски робот.
- Добавете 1 супена лъжица захар към него.
- Всичко се смила добре.
- В купа комбинирайте добре смлените шамфъстъци, брашното, бакпулвера, содата и солта.
- Отделно комбинирайте добре киселото мляко, останалата захар, яйцата, зехтина и ваниловия екстракт.
- Трябва да се получи хомогенна смес.
- След това към нея добавете сухата смес.
- Разбъркайте много добре.
- Намажете подходяща форма с малко зехтин и я застелете с хартия за печене.
- Изсипете тестото.
- Печете за 30-32 минути или до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
- Оставете изпечената торта да се охлади във формата за 15 минути.
- След това я обърнете върху решетка, за да се охлади напълно, около 1 час.
- В малка купа разбийте заедно маслото от шам фъстък, пудрата захар и водата до гладкост.
- Залейте напълно охладената торта с нея и поръсете с още ядки.
- Оставете глазурата да стегне за поне 30 минути, преди да сервирате.