IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Торта с шамфъстък

Много вкусна

Снимка: istock

Снимка: istock

За тортата:

  • 60 грама сурови шамфъстъци, плюс допълнително за поръсване
  • 150 грама гранулирана захар
  • 150 грама брашно
  • 1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 170 грама кисело мляко
  • 2 големи яйца
  • 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин 
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • За глазурата:
  • 70 грама масло от шамфъстък
  • пудра захар по желание и на вкус
  • 2 супени лъжици вода

Приготвяне:

  • Запечете шамфъстъка на 170 градуса за 10 минути. 
  • Оставете го да се охлади леко. 
  • Прехвърлете шамфъстъка в кухненски робот. 
  • Добавете 1 супена лъжица захар към него. 
  • Всичко се смила добре. 
  • В купа комбинирайте добре смлените шамфъстъци, брашното, бакпулвера, содата и солта.
  • Отделно комбинирайте добре киселото мляко, останалата захар, яйцата, зехтина и ваниловия екстракт.
  • Трябва да се получи хомогенна смес.
  • След това към нея добавете сухата смес. 
  • Разбъркайте много добре. 
  • Намажете подходяща форма с малко зехтин и я застелете с хартия за печене.
  • Изсипете тестото. 
  • Печете за 30-32 минути или до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  • Оставете изпечената торта да се охлади във формата за 15 минути.
  • След това я обърнете върху решетка, за да се охлади напълно, около 1 час.
  • В малка купа разбийте заедно маслото от шам фъстък, пудрата захар и водата до гладкост. 
  • Залейте напълно охладената торта с нея и поръсете с още ядки. 
  • Оставете глазурата да стегне за поне 30 минути, преди да сервирате. 

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата