Да бъдеш зад пулта и да забавляваш хората е отговорност, която малцина осъзнават, когато влязат в клуб или пък празнуват с роднини. Но училище за диджеи няма.
"Работата на диджея е свързана с това да селектира музиката и да я пуска в точния момент. Най-важното е да забавлява хората, а не да "убие" партито", сподели диджей Иван Димов в рубриката "Професионалистите" на Bulgaria ON AIR.
Страстта му към музиката е сериозна още от ранна детска възраст.
"Много обичах да слушам радиа. Като по-малък правих записи на касетки, селектирах музика. Първото ми участие беше преди 15 години. Мой колега и приятел ме свърза с друг диджей, който ми помогна. Не съм ходил на курсове. В началото си нямах представа как се миксира, но след време се научих", разказа Димов за Bulgaria ON AIR.
Има неписани правила за различните събития, макар всеки да интерпретира музиката по различен начин.
"Диджеят сам по себе си е творец. На фирмено парти има неписани правила - ако пуснеш едно 15-минутно хоро, е хубаво да пуснеш 1-2 балади, за да се успокоят хората. Не е окей както си бил на дискотечен ритъм, да го свалиш надолу. Диджеят е медиатор и психолог. Когато получим поздрав, търсим подходящото време да пуснем парчето. Всичко е опит и рутина. Основно е да познаваш техниката, с която работиш и да имаш музикална култура. Трябват и високи технически познания", обясни диджеят.
По думите на Димов да се импровизира и рискува също е много важно.
Вижте целия разговор във видеото
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.