Пътеводителят “Мишлен“ присъди нови звезди на 68 ресторанта във Франция на церемония, на която храната беше оценена като тонизиращо средство срещу напрежението и тревогите в света.
Два ресторанта се присъединиха към най-високата и престижна категория от три звезди, а именно Christopher Coutanceau в западното рибарско пристанище La Rochelle и специализираният ресторант за морски дарове Coquillage в Северен Бретан.
Известната червена библия за гастрономи все още създава и прекъсва готварски кариери, въпреки нарастващата конкуренция от конкурентни списъци с храни и възхода на влиятелни лица в Instagram с техните по-млади онлайн последователи.
Изданието на "Мишлен" за 2025 г. обещава да отпразнува кухните извън Париж, с нови таланти, разкрити "във всички региони на континентална Франция", каза шефът на гида на Мишлен Гвендал Пуленек пред AFP.
Заложени са не само репутациите на готвачи и стотици фирми, които зависят от ръководството за видимост, но и имиджът на Франция като дестинация за изискана храна.
“Нивото на световната кулинарна сцена непрекъснато се покачва, но трябва да кажа, че Франция се държи и е част от тази динамика с нарастващ брой ресторанти със звезди всяка година“, добави Пуленек.
Това, което започна като ръководство за хора, достатъчно богати, за да притежават кола във Франция преди 125 години, сега е глобален бизнес, който изпраща своите дегустатори под прикритие в ресторанти по целия свят, произвеждайки издания за около 50 дестинации.
Франция остава страната с най-много ресторанти с три звезди, най-високата награда, която обозначава кухни, в които готвенето е “издигнато до форма на изкуство“ и готвачите са "на върха на своята професия“.
Втора е Япония, следвана от Испания, Италия и САЩ.
Но ръководството се стреми да се отърве от репутацията си на елитарни и скъпи вечери, като по-разнообразни възможности за хранене го правят в списъците с препоръчани дестинации.
След като награди крайпътните щандове за храна в Тайланд и Сингапур, ръководството даде звезда на щанда за такоси в Мексико Сити миналата година, което предизвика местна сензация, но озадачи редовните ядещи в простото заведение с четири ястия.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.