Оризът е сред продуктите, които могат да се използват за всякакви ястия – солени и сладки. Можем да го използваме за приготвянето на вегетариански храни, а също и с месо. Каквато и рецепта да изберем, оризът може да бъде страхотна основна съставка за вкусна манджа. Но невинаги оризът ни се получава пухкав и вкусен и се питаме защо? Защото може би допускаме някои грешки при подготовката и готвенето, които го правят сух и безвкусен.
Ето най-честите грешки, които провалят готвенето на ориз:
Не миете ориза преди готвене
Една от най-честите грешки, които допускат любителите кулинари е да не премият ориза преди готвене. Колкото и чист да изглежда оризът, не прескачайте тази основна стъпка. Няма да ви забави много, но пък пропускането ѝ ще ви коства добрия вкус на ориза.
Не оставяте ориза да „почине“ след готвенето
Да оставим ориза след като е готов е главна стъпка в приготвянето на перфектно ястие. Оставете ориза да „почине“ покрит за около 10 минути, след като сте изключили котлона или фурната и това ще му даде възможност да стане по-пухкав.
Готвите го на висок градус през цялото време
Друга често срещана грешка при готвенето на ориз е поддържането на висока температура през цялото време. Ако готвите ориза на висок градус, това ще позволи водата да се изпари твърде бързо и така рискувате ориза да не се свари добре. Важно е да се започне с готвенето на висок градус, докато водата заври, а след това да се намалят градусите, за да може оризът да се сготви бавно и плавно.
Източник: 7 грешки, които провалят ориза ви
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.