IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Къде грешите при готвенето на ориз?

Не оставяте ориза да „почине“ след готвенето

Снимка: istock

Снимка: istock

Оризът е сред продуктите, които могат да се използват за всякакви ястия – солени и сладки. Можем да го използваме за приготвянето на вегетариански храни, а също и с месо. Каквато и рецепта да изберем, оризът може да бъде страхотна основна съставка за вкусна манджа. Но невинаги оризът ни се получава пухкав и вкусен и се питаме защо? Защото може би допускаме някои грешки при подготовката и готвенето, които го правят сух и безвкусен.

Ето най-честите грешки, които провалят готвенето на ориз:

Не миете ориза преди готвене

Една от най-честите грешки, които допускат любителите кулинари е да не премият ориза преди готвене. Колкото и чист да изглежда оризът, не прескачайте тази основна стъпка. Няма да ви забави много, но пък пропускането ѝ ще ви коства добрия вкус на ориза.

Не оставяте ориза да „почине“ след готвенето

Да оставим ориза след като е готов е главна стъпка в приготвянето на перфектно ястие. Оставете ориза да „почине“ покрит за около 10 минути, след като сте изключили котлона или фурната и това ще му даде възможност да стане по-пухкав.

Готвите го на висок градус през цялото време

Друга често срещана грешка при готвенето на ориз е поддържането на висока температура през цялото време. Ако готвите ориза на висок градус, това ще позволи водата да се изпари твърде бързо и така рискувате ориза да не се свари добре. Важно е да се започне с готвенето на висок градус, докато водата заври, а след това да се намалят градусите, за да може оризът да се сготви бавно и плавно.

Източник: 7 грешки, които провалят ориза ви

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата