От кулинарната рубрика на Az-jenata.bg споделяме една рецепта за уханен козунак по италианска рецепта.
Съставки:
За тестото:
- 300 г брашно
- 50 г меко масло
- 6 г сол
- 4 г суха мая или 3 пъти количеството прясна мая
- 30 г захар
- 4 г ванилова паста
- настъргана портокалова кора на вкус и по желание
- 2 яйчени жълтъка
- 150 мл студено прясно мляко
За плънката:
- 80 г орехи
- 40 г лешници
- 80 г белени бадеми
- 30 г кедрови ядки
- 200 г стафиди
- 50 г захаросани портокалови корички
- 40 г захар
- 30 г какао на прах
- 3 г канела
- лимонов сок на вкус
- 70 мл вино марсала
Приготвяне:
- В купа комбинирайте млякото, жълтъците, маята, солта, захарта, ваниловата паста и портокаловата кора.
- Разбъркайте всичко много добре, за да се разтворят максимално захарта и маята.
- Добавете брашното и разбъркайте.
- Трябва да се получи тесто, което да месите 3-4 минути.
- Добавете маслото.
- Продължете да месите още 4 минути.
- Сложете го в леко намаслена купа, покрийте с кърпа, за да втаса.
- Хубаво е тестото да е на топло, за да втаса по-добре.
- Оставете го така за час и половина.
- Премесете го и отново оставете да втасва за час и половина.
- Пригответе плънката.
- Сложете в кухненски робот всички съставки за плънката.
- Смелете ги, за да се получи нещо като паста.
- След това разточете тестото с дебелина около 1 см.
- Разпределете плънката навсякъде.
- Навийте на руло и завийте във формата на охлюв.
- Прехвърлете го в подходяща тава покрита с хартия за печене.
- Оставете да втаса за около 1 час.
- Загрейте фурната на 160 градуса.
- Намажете козунака с глазурата от разбитите заедно яйце и мляко.
- Печете 50 минути или до готовност.