Австрийска компания си е поставила за цел да вари бира от урина.
"öKlo" стартира луд, но по думите им, много устойчив проект, със средно голяма австрийска пивоварна и Виенския университет за природни ресурси и науки за живота (Boku).
Проектът има за цел не само да привлече вниманието към изследванията за рециклирането на екскременти, но също така и да изведе въпроса за устойчивостта в производството на бира на ново ниво.
Бирата обикновено се прави чрез смилане на малц с вода, кипене, овкусяване с хмел, след това охлаждане и ферментация с мая, която превръща захарта в алкохол и въглероден диоксид. Тази бира ще бъде подобна.
"В първата стъпка филтрираме хранителното вещество Strovit от урината, а във втората стъпка филтрираме азота. Филтрирата се и солите, които се съдържат в урината, и крайният резултат отново е питейна вода. След това предаваме всичко на пивоварната", обяснява с гордост основателят на „öKlo“ Николаос Богианцидис, цитиран от BILD.
Следователно, според производителите, няма да има разлика във вкуса.
Основната цел на проекта е да повиши осведомеността за устойчивото производство. Целта е да се изгради център за компетенции за рециклиране на органични материали под името на проекта "öKlo-Land" във Волкерсдорф близо до Виена. На 13 000 квадратни метра ще бъдат разработвани нови решения за преработка на изпражнения – например в дървобетон, биогаз, пелети, тор или компост. Strovit, висококачествен тор, получен от урина, ще се продава на селскостопански предприятия.
Стъпка към една наистина кръгова икономика, където на отпадъците се гледа не като на боклук, а като на ценни ресурси. В този случай единственото, което остава от урината, е тор и чиста вода.
През 2015 г. датска пивоварна събра 50 000 литра урина на фестивал, за да свари новата си бира, наречена „Pisner“.
По това време обаче урината се използвала само за наторяване на ечемика за бира.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.