От кулинарната рубрика на Az-jenata.bg споделяме една рецепта панакота с кафе.
Съставки:
- 150 мл еспресо
- 500 мл течна сметана за готвене без захар
- 100 г захар
- Желатин на листове 8 г
- Екстракт от ванилия ½ ч.л.
- За соса:
- 100 г черен шоколад
- 70 мл еспресо
Продукти:
- Накиснете желатина във вода, според описанието на опаковката.
- В тенджера на котлона сипете сметаната, ванилията, захарта и кафето.
- Бъркайте сместа, докато леко започне да завира.
- Не бива да загорява, но е важно захарта добре да се разтвори.
- Отцедете желатина и го добавете в сместа.
- Разбъркайте добре.
- С помощта на черпак разпределете сместа в подходящи чаши или купички.
- Покрийте със свежо фолио и сложете в хладилник за 4 часа.
- Пригответе соса.
- В тенджера на котлона сложете начупения шоколад и кафето.
- Разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес и шоколадът да се разтопи.
- Извадете стегнатия вече крем и залейте със соса в купичка или обърнете в подходяща чиния и тогава овкусете.