В наши дни почти във всяко домакинство има микровълнова фурна. Най-често я използваме за притопляне на храна и напитки или за размразяване. Въпреки удобството от нейното използване вижте какво не е добре да се готви, притопля или размразява в микровълнова.
Кърма
Много кърмещи майки замразяват своята кърма, което значително улеснява тяхното динамично ежедневие. Притоплянето на кърмата както и размразяването й не бива да стават в микровълновата фурна.
Там няма как да контролирате температурата и нейното разпределяне. Според учени от Станфордския университет притоплянето на кърмата по този начин елиминира голяма част от нейните най-важни съставки и дори може да е причина за развитието на вредни за бебето бактерии.
Броколи или други зеленчуци
Вероятно сте чували, че зеленчуците трябва да се консумират в суров вид или в краен случай приготвени на пара. Дори и на пара, те губят около 11% от полезните антиоксиданти и важните витамини и минерали. Когато ги приготвяте в микровълнова, те губят около 97% от полезните си съставки.
Размразяване на месо
В зависимост от модела на микровълновата фурна (в някои от тях поставените продукти се въртят, в други не). Това често може да е причина за неравномерното сготвяне или размразяване на храната.
Но когато решите да ускорите процеса на размразяване, често краищата на месото започват да се готвят и покафеняват, докато вътрешността му остава замразена. Според японски учени месото, което се готви повече от 6 минути в микровълнова фурна, може да загуби половината от полезния и важен витамин В12.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.