По време на бременност хранителните нужди на жената се променят. Тя се нуждае от много витамини и минерали и умерено количество протеини и въглехидрати. Има храни, които попадат в групата на „забранените храни“, и такива, които се препоръчва да бъдат консумирани в умерени количества - като шоколада.
Черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, е особено богат на теобромин, химикал, който стимулира сърцето. Този химикал спомага за отпускането на гладката мускулатура и разширява кръвоносните съдове.
Според редица изследвания умерена консумация на тъмен шоколад по време на бременност може да предотврати развитието на прееклампсия. Това усложнение причинява излишък на протеин, който се отделя в урината.
Ако не се вземат навременни мерки, това може да доведе до сериозни или дори фатални резултати за бременната жена и нейното бебе.
Други важни елементи, които се сдържа в шоколада, са магнезий и желязо. Те имат способността да намалява високо кръвно налягане, което намалява риска от появата на хипертония, а също така спомагат за поддържането на добри нива на хемоглобин.
Магнезият спомага и за метаболизма на мастните киселини.
Сладкото изкушение е богато и на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантите са важни, защото те могат да неутрализират токсичните странични продукти наречени свободни радикали.
Колкото по -ъмен е шоколадът, който консумирате (т.е. с по-високо съдържание на какао), толкова повече флавоноиди се съдържат в него.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.