Познати са ни редица храни и напитки, които носят много ползи за нашето здраве и красота. С всяко нещо, когато се прекали, може да доведе до обратен ефект. Така е и с някои от най-полезните храни, които могат да бъдат опасни за здравето, когато превишавате тяхната консумация.
Портокали и домати
Въпреки че са много полезни и с високо съдържание на витамин С, не бива да прекалявате с тяхната консумация. Според специалисти повишеният прием на киселинни храни може да доведе до рефлукс.
Това е често срещано състояние, при което стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. Когато тези случаи зачестят, могат да отключат редица други усложнения, като хранопровод на Барет (усложнение на гастроезофагеалната рефлуксна болест, което се приема за преканцероза), разстройство, предракови лезии на хранопровода и други.
Препоръчва се да не се консумират повече от 2 порции на ден портокали и домати. Ако вече страдате от рефлукс или стомашно разстройство, избягвайте тяхната консумация.
Риба тон в консерва
Рибата тон в консерва е не само полезна и вкусна, но често присъства във вашите диетични режими на хранене. Удобна за употреба, с нейната консумация също не бива да се прекалява.
Рибата тон, освен че е с богато съдържание на омега - 3 мастни киселини, съдържа и живак. Прекомерният прием на живак може да доведе до проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост.
Затова, ако се храните диетично, не консумирайте повече от 5 консерви на седмица риба тон или опитайте да я замените със сьомга и морски дарове.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.