Всеки има своя порок. При някои това е преяждането. Храната е естествен стимул за добро настроение. Тя ни кара да се чувстваме по-добре, когато имаме нужда от утеха. Тя е нещото, което ни сплотява и ни прави семейство, особено когато ни събира около трапезата.
Храната може да се окаже и начин да се справите с вътрешни емоционални изпитания и трудности. Някои типове личности са по-склонни да преяждат от други, смятат учени.
Според изследване на швейцарски изследователи, цитирани от yourtango.com, определени черти на личността влияят върху това дали сте по-податливи да се изкушавате от разни лакомства или не.
Кои са типовете личности, които са по-склонни да преяждат или да посягат към вредни храни?
Чувствителните хора
Ако ви е направило впечатление, че романтичните филми изобилстват от страдащи чувствителни персонажи, които седят пред телевизора и ядат кофа сладолед, това има своята причина. Чувствителните хора са много по-склонни да изпаднат в депресия и да изпитат нужда да оправят настроението си, посягайки към шоколад, сладолед, торта или някоя любима храна, която ще ги накара да се почувстват по-добре.
Проучването установява, че емоционалното хранене определено е характерно за по-чувствителните хора. Те са и по-склонни да развият хранително разстройство.
Екстроверти
Вероятно повечето хора биха посочили интровертите като по-склонни да преяждат, но това не е така. Според проучването, екстровертите са сред типовете личности, които имат афинитет към вредните храни и злоупотребата с количеството храна. Екстровертите са и по-склонни да се хранят навън в голяма шумна компания. Когато имат цялото внимание към себе си, това приповдига настроението им и може да допринесе за несъзнателно хранене.