На прага на пролетния сезон вече мислим за това дали не трябва да освежим гардероба си, но подобна смяна винаги върви успоредно на желанието и да свалим 1-2 излишни килограма, натрупани през зимата.
За целта ще ви предложим нашите любими 8 рецепти с малък брой калории, но засищащи и подходящи за пролетна диета.
1. Пълнено авокадо със сьомга
Необходими продукти:
- ½ ч. ч. обезмаслено кисело мляко;
- ½ ч. ч. ситно нарязан стрък целина;
- ½ връзка магданоз;
- 1 с. л. сок от лайм;
- 1 с. л. майонеза – по желание;
- 1 ч. л. дижонска горчица;
- сол;
- черен пипер;
- 150 г сьомга;
- 2 броя авокадо;
- 1 връзка див лук (или праз).
В купа смесете киселото мляко, целината, магданоза, сока от лайм, майонезата, горчицата, солта и пипера. Разбъркайте добре. Добавете сьомгата и отново разбъркайте. Вземете авокадото, разполовете го и с помощта на лъжица го издълбайте, сложете го в купа и го намачкайте. Добавете го към сместа от сьомга и разбъркайте отново. Напълнете издълбаното авокадо със сьомговата смес. Отгоре поръсете със ситно нарязан див лук.
* **
2. Пролетна супа
В нея няма картофи и фиде, но включва два много важни компонента за изгаряне на излишните мазнини – джинджифил и корен от целина.
- 1,5-2 л вода;
- 300 г пилешко/пуешко филе или телешко месо;
- 300 г броколи;
- 1 корен от целина;
- 1-2 моркова;
- 1 глава лук;
- 1 супена лъжица настърган корен от джинджифил;
- 1 супена лъжица зехтин (по желание);
- пресни билки.
Нарежете месото като за супа и го сложете да се вари. Целината се нарязва на кубчета, лукът на тънки колелца, морковите се настъргват на едро ренде, а броколите също се нарязват на по-малки розички. Когато месото е почти готово може да прибавите и зеленчуците заедно с билките, зехтина и да варите, докато омекнат.
* * *
3. Диетични домашни бонбони
Продукти:
- 1 чаша орехи;
- ¾ купа сурови бадеми;
- 2 супени лъжици кокосово масло;
- 1 супена лъжица мед;
- 12 фурми без костилки;
- ¼ чаша натурално какао на прах;
- кокосови стърготини.
В кухненски блендер смелете ядките. Прибавете към тях какаото, разтопеното кокосово масло, меда и фурмите. От получената хомогенна смес, оформете топчета и ги оваляйте в ядки или кокосови стърготини. Сложете ги в хладилник за 30-40 минути, за да стегнат.
* * *
4. Диетични палачинки
Продукти:
- 40 г овесени ядки;
- половин чаена лъжичка канела;
- 2 яйца;
- 3 супени лъжици прясно мляко.
По желание предварително може да смелите овесените ядки. Сложете ги в купичка и към тях добавете яйцата, канелата и млякото. Разбъркайте добре и загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие. С помощта на супена лъжица започнете да сипвате от сместа в тигана като оформяте малки палачинки.
Палачинките стават за няколко минути. По желание към съставките може да добавите нискомаслена извара за соленост. Може да сервирате палачинките с кленов сироп, мед или само с пресни плодове.
* * *
5. Патладжани с домати и магданоз на фурна
Продукти:
- 3 патладжана;
- 4-5 домата;
- 2-3 стръка пресен магданоз;
- 2-3 скилидки чесън;
- 50 мл зехтин;
- сол;
- черен пипер.
Нарежете патладжаните и доматите на колелца. Подредете в тава патладжаните и ги осолете. Оставете ги настрана за 30 минути, за да пуснат горчивината си. Изплакнете ги и ги подредете в тавичка за печене. Редете колелцата зеленчуци така, че да се редуват патладжан с домат. Овкусете с подправките и пресования чесън. Полейте със зехтина. Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути или до зачервяване.
* * *
6. Салата с краставици, авокадо и риба тон
Рецепта, която е подходяща за вашата диета
- 1 или 2 консерви риба тон, в зависимост от броя хора;
- 1 голяма или 2 по-малки краставици;
- 2 броя добре узряло авокадо;
- няколко стръка кориандър;
- 1 малка глава червен лук;
- сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок на вкус.
Нарежете краставицата на тънки парченца, като за салата. Сложете я в купа. Авокадото се обелва и нарязва на малки парчета и заедно с нарязаните лук, кориандър се добавят към краставиците. Отцедете рибата и я сложете към останалите съставки, Овкусете със сол, черен пипер, пресен лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре и сервирайте.
* * *
7. Мариновани пилешки гърди със свежа салата
Ще ви трябват:
- 500 г пилешки гърди;
- червен пипер;
- черен пипер;
- мащерка;
- розмарин;
- куркума;
- сол;
- зехтин.
За салатата:
- 1 зелена салата;
- 200 г чери домати;
- 1 краставица;
- 2 с. л. зехтин;
- сол;
- оцет.
Тази рецепта е много лесна. Нейното предимство е, че ако я приготвите в по-голямо количество, ще имате за хапване за повече от един път. Така ще спестите време и усилия, за да приготвяте различни ястия. За целта – мариновайте пилешките гърди с подправките и зехтина. Можете да използвате различни количества, в зависимост от вкуса ви. Оставете да престоят в хладилника една вечер. На другия ден нарежете месото на тънки ивички и го изпечете в грил тиган. Нарежете продуктите за салатата и овкусете според желанието ви. Ако искате, можете да разпределите порции за няколко хранения, като сложите пилешкото върху салатата. Така ще можете да се наслаждавате на вкусен обяд или вечеря, дори и в офиса.
* * *
8. Закуска мечта
С 3 достъпни съставки, в 3 лесни стъпки, да приготвим закуска мечта за всички у дома.
Продукти:
- 1 добре узряло манго, обелено, без костилката и нарязано на парчета;
- 1 шепа зрънца нар;
- 2 с. л. семена чиа.
Смиламе мангото в блендер. Разпределяме в чашки, добавяме семената чиа и разбъркваме. Отгоре поръсваме със зрънца нар.
Семената чиа ще поемат водата от плода и ще набъбнат, създавайки чудесна консистенция за пудинг.
Зрънцата нар са разкошна витаминозна бомба, която чрез сладка експлозия в устата ви дарява със свежест и много витамини, минерали и антиоксиданти.
Приятен апетит!
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.