Японските зеленчуци, били те патладжани или краставици, са значително по-дребни. Мислех си, че са различен вид. Но в действителност, ако посадите семена от японски зеленчуци в Америка, те ще пораснат значително по-големи, отколкото на японска почва. Така е, защото американската почва съдържа повече калций, минерали и витамини. Например в спанака, отгледан в Америка, се съдържа 3-5 пъти повече калций, отколкото в спанака, култивиран в Япония. Друг пример с броколите. Според данни, с които съм запознат, в американските броколи има 178 милиграма калций на 100 грама. В същото време при същия грамаж в японските броколи има само 57 милиграма калций или над три пъти по-малко. Според мен, въпреки че американците се придържат към хранене главно с месо, това не уврежда толкова телата им, защото ядат зеленчуци, израсли на богата на хранителни съставки почва. По този начин те могат до известна степен да неутрализират леко повишения поради консумацията на месо киселинен рН баланс на кръвта си.
Преди години имаше отчетлива разлика в телесната структура на японци и на американци. Сега обаче телата на японците са много по-едри отпреди и причина за това е общото преориентиране към западния тип на хранене. С други думи, японските хранителни навици и телесна структура са се променили с привнасянето на чужда култура на хранене, състоящо се от месо, мляко, кашкавал и масло. Дори и при това положение, ако японците искат да се ориентират към западната култура на хранене, има нещо, което не може да бъде променено, и това е почвата на Япония. Богатството на почвата не може да бъде имитирано, колкото и да се стараем. Някой може да каже, че богатството на почвата се определя от броя на дребните животни и микроорганизми, обитаващи в нея. А в Япония земната покривка е създадена предимно върху вулканични останки и не съдържа толкова много хранителни вещества за почвените бактерии. Ето защо японската почва не е много богата на хранителни елементи. В миналото японците са можели да поддържат равновесие в храненето и здравето си, защото са яли зърнени култури и зеленчуци, отгледани на тяхната земя, и риба и морски водорасли от близкия океан. Смятам, че това е съответствало на равновесието в природата.
--------------------------------------------------------------------------
Д-р Хироми Шиния