IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Вредните Е-та

Голямата конспирация

Вредните Е-та

Отвсякъде и навскяъде чета, че ако на един етикет има дори едно "Е", значи продуктът е беозбразно вреден и едва ли не малко след като го консумирам вероятно ще умра. Тази пропаганда е дотолкова интензивна, че много мои приятели, някои от които са много интелигентни преди да сложат каквато и да било храна в кошницата, първо четат задълбочено етикета и броят съставки. А после ми изнасят продължителни лекции как съвременната индустрия иска да ги отрови, а едно време нещата били други.

Само че ... къде е истината?

Ако човек за момент свали сивите очила и се поинтересува малко, ще разкрие нови хоризонти в елементите на хранителната конспирация против здравето.
Например:

Е300. Щом е "Е", задължително е отровно, нали? Съмнение няма. Има го много и навсякъде. Само че Е300 е аскорбинова киселина, или иначе казано Витамин Це. Т.е., като се поразболеем, всички се блъскаме яко с Е300, за да се оправим по-бързо. Липсата на това Е в организма води до скорбут.

Е306. Пак "Е", пак отровно... И едно от названията му звучи стряскащо "токоферол". Въпросната вредност е известна още като Витамин Е. Наричат го още "Витамин на плодовитостта", а недостигът на тази отрова в организма води до анемия.

Е322. Кой знае какъв дявол наднича от тук. "Лецитинът" всъщност присъства в нашето ежедневие от комунизма. Много добре си спомням, че опаковките на абсолютно вафли пишеш, че има лецитин. В което няма нищо лошо. Въпросното "Е" се добива от яйчен жълтък и в готвенето предпазва от слепване.

Е330. Тази опасна субстанция е известна в разговорния език като "Лимонена киселина". Съдържа се във всички цитрусови плодове, т.е. тровим се с нея всекии път, като решим да бъде здравословни и хапнем лимон, например. Не бива да се пропуска, че отровата е важна част от Цикъла на Кребс (ох, колко ми беше трудно, като го учих в 9-ти клас) и участва в метаболизма на почти всички божии създания.

Е334. Мисля да приключа с нея. Излишно е да Ви казвам колко е отровна. Винената киселина е една от основните киселини във виното. От дълбока древност хората редовно злоупотребяват с употреба на продукти, които съдържат Е334. Злоупотребата с вино е лоша работа и нищо чудно, че хиядолетия наред хората гледат с лошо око на редовната консумация на Е334.

За да направя този аматьорски анализ ми трябваха около 45 минйути, включително ровенето в нета, за да разбера какво представляват тези съставки.

Сигурен съм, че ако се задълбоча, мога да намеря да намеря подобни интересни аспекти на отровната същност за много други Е-та.

Започва да си мисля, че наистина в храненето и здравето има някаква конспирация. Само че конспирацията е създадена от любителите на конспирации и колкото и интригуващо и стряскащо да звучи, се намира далеч от истината.

Не на последно място тук можем да споменем древната медицинска мъдрост, че не отровата, а дозата убива.
Солта е добър пример. Ако изчезне, всички ще умрем. Но ако изядем един килограм сол, пак ще умрем. Въпрос на доза. Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата