IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Бърза рецепта за "обяд по селски"

Бърза рецепта за "обяд по селски"


Бърза рецепта за „обяд по селски”

 

        Добре че Баба Марта днес се смили и смени зимните температури с топличко слънце, та реших да завърша малко позакъснялата резитбата на овошките в градината.

           Улисан в работата съм пропуснал времето за обяд, но стомахът ми ме подсеща за това. Оставям ръкавици, ножицата и триона и се прибирам за обяд. Да, но жена ми от два дена е по „пътека” на курорт и масата очаква мен.

          Ето как решавам проблема с вече сериозно измъчващият ме глад. Ще приготвя най-лесната и бърза рецепта в случая – пържен зелен кромид с яйца.

        И така, както казват в кулинарните предавения, вземам двайсетина стръка зелен кромид. Е, под това „вземам” разбирайте: отскачам до градината и наскубвам от лехата зеления лук.

За да бъде по вкусно, ще сложа и няколко стръка зелен чесън. Лесна работа – лехата с зеления чесън е непосрествено до тази с лука.


Набързо ги изчиствам още там на место и тъкмо да се затичам нетърпелив към печката в кухнята поглеждам към зеленката маруля. Добре ще е да има и малко салатка.


Резвам три марулки. 
Малки са все още - нямат онзи големия търговски вид, с който примамват от сергиите на пазара, но засметка на това са нежни, крехки.

        И така – досещате се какво следва, нали?
        Измиване, нарязване на зелените стръкове лук и чесън, малко зехтин, сол на вкус и запържване, задушаване за няколко минутки.

Следват яйцата. Няма да тичам до кокошарника сега. Още сутринта  щастливите ни кокошки се отчетоха всяка с по едно яйчице.

Само се присягам в хладилника, където яйцата се разполагат сами необезпокоявани от разни други хранителни глезотии -  все пак има още два дена до пенсията.

      Чуквам четири яйца в зелената бърканица от лук и чесън. Разбърквам малко и ... толкова. Гася котлона и докато изчаквам малко да изстине така набързо приготвения пролетен деликатес, накъсвам измитите листа на марулките. Малко зехтин, оцет и солчица и на тях и ... Да ми е сладко, нали?

       Ако беше сега жена ми до мен, сигурно щеше да отбележи, че пържен зелен кромид лук с яйца, било афродизиак! Няма що, намекът ще е повече от ясен!

Тук спирам с писането, че „афродизиакът” ще истине!

  Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата