Учени от университета в Мелбърн стигнали до извода, че късното въвеждане на различните продукти (най-вече яйцата) в храненето на бебето повишава риска от алергична реакция в пъти.
Изводът бил направен след проведено изследване, в което били наблюдавани 2500 деца на възраст 1 г.
Оказало се, че бебета, които опитали яйца на 12 месеца, страдали от алергия пет пъти повече в сравнение с връстниците си, започнали с яйцата на 4-6 месеца.
Това противоречи на световната практика в захранването на бебета, според която продуктите алергени трябва да се въвеждат колкото се може по-късно.
Австралийските учени препоръчват въвеждането на яйцата да става между 4-тия и 6-ия месец след раждането, като, разбира се, те трябва да бъдат твърдо сварени.