Веществото лутеолин, намиращо се в морковите и зехтина, спомага за намаляването на възпаленията в мозъка, настъпващи с възрастта, и подобряват паметта.
Това установиха учените от университета в Илинойс, съобщи Globalscience.Ru.
Резултатите са получени след проведени опити с лабораторни мишки.
В период от четири седмици те добавяли в храната на някои от мишките лутеолин, след което тествали мозъчната им дейност и паметта.
Тези, които хапвали храна с лутеолин, показали по-добри резултати.
По време на естественото остаряване имунните клетки в мозъка започват да произвеждат възпалителни молекули, които стават причина за проблемите с паметта.
Според учените лутеолинът забавя появата на тези клетки.
По-рано лутеолинът е бил открит в чушките, магданоза, розмаринът и лайката.
Балансираното хранене, включващо тези продукти, потенциално съкращава риска от възпаление на мозъка, свързано с напредването на възрастта, и подобрява функциите му.