Контролът върху добива на миди във Варненския залив ще бъде засилен, съобщи началникът на териториалното звено "Риболовен надзор" в морския град Бейхан Хасанов. Причината е, че при консумирането на миди има потенциална опасност за хранителни отравяния.
Предупреждението, че мидите са опасни, направи Районната ветеринарномедицинска служба (РВМС) още в началото на сезона.
Изследванията на ветеринарните експерти са показали, че мидите във Варненския залив съдържат опасни химични съединения, пестициди, тежки метали и холероподобни вибриони.
От РВМС във Варна са изпратили писма до РДВР и до "Риболовен надзор" с молба за съвместни действия при контролирането на добива на мидите.
Досега за неконтролиран добив на миди са съставени повече от 20 акта.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.