Милиони хора започват деня си с чаша горещо кафе, но испански учени установиха, че то има много по-силен ефект върху мозъка, ако се пие със захар.
Учени от университета в Барселона са открили, че приемането на кофеин и на захар едновременно засилва повече мозъка, отколкото консумирането им поотделно.
Изследователите смятат, че те взаимно усилват ефекта си върху мозъка, като подобряват вниманието и работната памет.
Учените са достигнали до изводите, след като са изследвали мозъка на около 40 доброволци. Някои от тях пили кафе със захар, други – кафе без захар, а трети само вода.
Резултатите, публикувани във в. "Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental", показват, че подсладеното със захар кафе е най-добрият начин да подготвим мозъка си за предстоящия тежък ден.
Любителите на кафето, които го предпочитат без захар, ще си осигурят същия положителен ефект, ако комбинират напитката със закуска, съдържаща захар.
Известно е, че кофеинът е стимулант, който влияе на мозъка и предотвратява сънливост и умора.
Предишни изследвания показаха, че три чаши кафе на ден могат значително да намалят опасността от Алцхаймер, като предизвикат верижна реакция в мозъка, предотвратяваща увреждането му от болестта.
Известно е също така, че гликозата е основното гориво, от което се нуждаят мозъчните клетки, за да функционират правилно.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.