IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Повишената киселинност на океаните – заплаха за хранителната сигурност

Най-застрашени са кораловите рифове, където се размножават много видове риба

Повишената киселинност на океаните – заплаха за хранителната сигурност

Повишаването на киселинността на океаните, свързано с климатичните промени, може да заплаши производството на риба. Тя вече причинява най-бързата промяна в химическия състав на океаните от 65 милиона години насам, показва проучване на ООН.

Производството на морски дарове като мидите и скаридите е най-застрашено, защото те ще имат трудности да създават защитните си черупки, показва докладът, представен по време на преговорите на ООН за климатичните промени в мексиканския курорт Канкун.

Киселинността може да застраши и кораловите рифове, които са мястото за размножаване на много видове риба с търговско значение.

"Повишаването на киселинността на океаните е още един сигнал за тревога, който предупреждава за здравето на планетата и неконтролирания ръст на емисиите на парникови газове", заяви Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

"Дали повишаването на киселинността на океаните само по себе си ще се окаже голямо или малко предизвикателство пред морската среда и хранителната й верига, остава да се види", добави още той.

Киселинността нараства поради поглъщането на парникови газове от атмосферата.

Около 25% от световните емисии на въглероден диоксид, основния парников газ, се поглъщат от водата, където той се превръща във въглеродна киселина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата