IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Хранителните непоносимости – новият стар проблем

Всеки 5-и българин има проблеми с определен тип храни

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Всеки пети човек в България има проблем с определен тип храни. Това е и причината днес лекари и специалисти да покажат новости в областта на медицинските изследвания за т.нар. хранителни непоносимости.

Преди около три години лекарите в САЩ са установили, че всеки четвърти човек в света страда от някаква хранителна непоносимост. Не става дума само за модата здравословно хранене, а за строго медицински показания.

Едно скорошно голямо проучване в САЩ, проведено от изследователи от Центъра "Джон Хопкинс" и Националния институт по здравеопазване отчитат, че 30% от американците заявяват, че имат хранителна алергия, но едва около 2,5% в действителност страдат от нея.

В по-голяма част от случаите хората страдат от хранителна непоносимост. Данните за България са подобни – всеки 5-ти човек има проблеми с определен тип храни.

Има най-различни видове хранителни непоносимости, но най-често срещаните са към хистамин, фруктоза, лактоза и глутен.

Един се чувства зле, като приема млечни продукти, друг страда от плодове, трети е лишен от удоволствието да изпие чаша хубаво червено вино с няколко парченца зряло швейцарско или италианско сирене.

Храните, които организмът ни не понася добре, може да предизвикат зачервяване, сърбеж, стомашни проблеми, но в крайна сметка водят и до по-сериозни симптоми като световъртеж, сърцебиене, главоболие.

Липсата на определени ензими възпрепятства нормалната химия на организма и води до невъзможността да се образуват серотонин и мелатонин, а оттам до депресия и безсъние. Както става ясно, необходимостта от лечение излиза извън рамките само на храненето.

Тази година, за първи път и у нас се заговори за проблема "хранителна непоносимост". Предстои откриването на специализирани кабинети, в които гастроентеролози ще правят съответните изследвания. В това отношение изпреварваме доста от европейските държави, в които това заболяване е все още непознато.

Подробности по темата, както и новият интернет портал "Хранителни непоносимости" www.neponosimosti.com, ще дадат проф. д-р Людмила Матева, ръководител клиника по гастроентерология в МБАЛ "Св. Иван Рилски" и доц. Даниела Попова, завеждащ клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Първият кабинет по хранителни непоносимости ще бъде открит в МБАЛ "Свети Иван Рилски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата