Протеиновите добавки на базата на суроватка могат да понижат кръвното налягане, заяви американски учен, цитиран от ЮПИ.
Биохимичката Сюзън Флюгел от Вашингтонския държавен университет в Спокейн увери, че ежедневите дози суроватка имат благотворен ефект у мъже и жени с високо систолично и диастолично кръвно налягане. Суроватката е вторичен продукт от производството на сирене.
"Онова, което много ми допада, е, че методът е евтин, поясни Флюгел. Освен това не е установено протеиновите добавки на базата на суроватка да имат някакъв вреден ефект. Съвсем не у всеки, който приема подобни добавки, се наблюдават промени в кръвното налягане.
Протеиновите добавки не понижават кръвното налягане у хора, които не са имали високо кръвно. Това е добре, защото ниското кръвно налятане също създава проблеми. Понижаването на кръвното налягане може да доведе до 35-40-процентно ограничаване на инсултите с фатален край, отбеляза изследователката.
Изследването обхванало 71 студенти на 18-26-годишна възраст. Резултатите от него са публикувани в International Dairy Journal.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.