Специалистите съветват през есенно-зимния сезон да наблягаме на млечно-киселите продукти, съдържащи бифидобактерии.
Според проучване, публикувано в американското издание „American Journal of Clinical Nutrition”, любителите на сладкото са подложени на повишена опасност от простуда и рискуват повече да се заразят от инфекциозни заболявания.
Опитите доказали, че захарта отслабва защитните сили на организма и повишава вероятността човек да се разболее с 50%.
След употребата на захар и други въглехидрати ефектът продължава пет часа.
Обяснението е следното: захарта потиска способността на белите кръвни телца да неутрализират бактериите и вирусите, попаднали в организма.
Сложните въглехидрати, съдържащи се в растителните продукти, напротив – помагат да се справим с инфекциозните заболявания.
През грипния сезон диетолозите препоръчват меню, богато на бифидобактерии.
Те активизират имунната система, пазейки ни от инфекции, тъй като лакто и бифидус бактериите стимулират производството на антивирусния фактор – гамма-интерферон.
Съгласно проучванията любителите на млечни продукти боледуват 25% по-рядко. Освен това имунитетът им е по-висок, а това не само ги защитава от настинка, но и от алергии и други заболявания.