Жените, които се хранят с голямо количество червено месо, могат да се окажат изложени на повишен риск от инсулт, показва ново проучване сред повече от 30 000 шведки.
Изследователите откриват, че при консумиращите най-малко 102 г червено месо на ден е 42% по-вероятно да страдат от инсулт, поради блокиране притока на кръв в мозъка, в сравнение с дамите, които ядат по-малко от 25 г от продукта дневно.
Диетите с червено месо са свързани с редица неблагоприятни ефекти, включително и повишен риск от някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, подчертават учените.
В проучването, започнало 1997 г., д-р Сузана Ларсон от Каролинския институт в Стокхолм и колегите й включват 34 670 жени, в отлично здраве, на възраст 39–73 г.
През десетте години на проследяване, 1680 от жените, или 4% от всички участнички, получават инсулт. 78% от тях претърпяват мозъчен инсулт, поясняват изследователите.
Когато учените разделят участничките на групи, в зависимост от количеството консумирано червено месо, те установяват, че при тези, които приемат най-малко 86 г дневно, рискът от мозъчен инфаркт е 22% по-голям, в сравнение с жените, които употребяват по-малко от 36,5 г дневно.
Дамите, които консумират преработено месо, най-малко 41,3 г на ден, са изложени на 24% по-висок риск от този вид инсулт, отколкото жените, които консумират по-малко от 12,1 г дневно.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.