Редовната консумация на зелен чай може да осигури защита на мозъка от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване.
Напитката може да изиграе важна роля за предпазването на тялото и от рак. До този извод са стигнали специалисти от
университета на Нюкасъл.
Целта на авторите на проучването е била да разберат дали защитните свойства на чая, които са налице в прясно сварената напитка, се запазват и в процеса на храносмилане.
Храносмилането е изключително важен процес, тъй като осигурява на човешкото тяло необходимите за оцеляването му
вещества. И докато се приема, че храната, която хората консумират, има благоприятни за здравето свойства, не може да е сигурно, че полезните вещества се запазват в процеса на храносмилане и се абсорбират от организма.
"Бяхме поразени, когато установихме, че когато зеленият чай се смила от ензими в червата, се отделят химикали с още по-мощно действие от това на пресния чай срещу ключови механизми в развитието на болестта на Алцхаймер. Тези вещества освен това имат и противоракови свойства, тъй като възпрепятстват деленето на раковите клетки", обяснява д-р Ед Окело от научния екип.
Специалистите са изследвали действието на зеления чай върху клетки в лаборатория. За да има подобен ефект върху човешкото тяло, трябва да се поглъщат огромни количества чай. Това обаче не пречи на специалистите да се изказват в подкрепа на напитката и благоприятното й влияние върху здравето.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.