Децата, които консумират нездравословни продукти, имат понижена мозъчна активност, съобщи Daily Mail.
Според изследване, проведено от учените от университета в Бристол чипса, бисквитите и пицата в менюта на децата до тригодишна възраст заплашват от понижаване на интелектуалното вино в следващите пет години.
Плашещото е, че дори промяната в храненето не може да поправи нанесената вече вреда върху мозъка.
Това е първата научна работа, която проследява пряката зависимост между храненето при малките деца и нивото на умствените им способности.
В хода на проучването учените са отчитали и такива фактори като социално положение, кърмене, образованието и възрастта на майката, домашната обстановка, наличието на играчки и книги в дома на детето.
Оказва се, че именно правилното хранене през първите три години от живота, когато мозъкът се развива бързо, оказва съществено влияние.
За да се стигне до горните изводи, в проучването са взели участие 14 хил. деца, родени в началото на 90-те години на миналия век.
На родителите бил даден въпросник, в който те трябвало да отбележат особеностите в менюто на своите деца на три, четири, седем и осем години.
Това позволило да бъдат отделени три стратегии в храненето: меню, наситено с мазнини и захар, традиционно меню с месо и зеленчуци и здравословно хранене, в което изобилстват салати, плодове и зеленчуци.
Когато децата, участващи в изследването навършили осем години, учените оценили тяхното ниво на интелигентност.
По този начин било установено, че продуктите, с които се хранят децата между 4 и 7 години, не оказали значително влияние върху умствените им способности.
Но 20% от тригодишните деца, които се хранели неправилно, показали понижаване на IQ нивото с пет пункта.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.