IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Яйцата вече са с по-малко холестерол

Храната на кокошките вече не е високопротеинова

Яйцата вече са с по-малко холестерол

Яйцата вече съдържат по-малко холестерол и повече витамин Д, отколкото преди 10 години, съобщи в. "Дейли мейл".

Причината яйцата да променят състава си и да станат по-полезни, е че храната на кокошките вече е различна. След случаите на "луда крава" през 90-те години на миналия век костното брашно вече е забранено и в птицефермите използват смес от пшеница, царевица и високопротеинови съставки.

Американско изследване установи, че яйцата сега съдържат 13% по-малко холестерол и 64 процента повече витамин Д в сравнение с преди 10 години.

Британско изследване пък показа, че средноголямо яйце съдържа около 100 мг холестерол. Това е една трета от препоръчваното дневно количество.

Преди две години канадски учени установиха, че яйцата всъщност помагат да се понижи кръвното налягане, защото при усвояването им се произвеждат протеини, които наподобяват действието на АСЕ инхибиторите.

Учени от университета на Съри доказаха, че яйцата помагат за отслабване. С високото си съдържание на протеини те по-дълго осигуряват чувство за ситост.

Освен това от участвалите в изследването доброволци, получавали по 2 яйца на ден 12 седмици, никой не бил с висок холестерол в края на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата