Известна е поговорката, че ябълка на ден държи доктора настрана. Данните от канадско изследване показват, че от мандарините може да има още по-голяма полза за здравето и че те спокойно могат да бъдат наричани суперплод, пише в. "Дейли експрес".
Специалисти от университета на провинция Западна Онтарио са установили, че мандарините предпазват от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.
Плодът съдържа флавоноид – растителен пигмент, известен като нобилетин. Той е 10 пъти по-мощен от подобен флавоноид, богат източник на който са грейпфрутите.
За целите на изследването специалистите са подложили две групи мишки на Западна диета с богато съдържание на мазнини и прости захари.
Гризачите от първата група наддали на тегло и проявили признаци на метаболитен синдром – повишени холестерол и триглицериди (мазнини в кръвта), инсулин и гликоза. При тях било наблюдавано и затлъстяване на черния дроб.
Всички тези показатели са рисков фактор за диабет и сърдечносъдови заболявания. Към храната на мишките от втората група бил добавен нобилетин.
Гризачите останали с нормално тегло и при тях не било отчетено повишение на холестерола, триглицеридите, инсулина или гликозата.
"Нобилетинът предпази мишките от затлъстяване, както и от атеросклероза - отлагане на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт", обяснява д-р Мъри Хъф от изследователския екип.
Не за първи път д-р Хъф и колегите му откриват потенциална здравна златна мина на бакалския рафт. Преди две години специалистите установяват, че вещество в грейпфрутите, известно като нарингенин, осигурява защита срещу затлъстяване.
"Интересното обаче е, че нобилетинът в мандарините има 10 пъти по-мощен защитен ефект от нарингенина в грейпфрутите", казва д-р Хъф.
(БТА)