IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Какви трикове крият най-масовите храни

Запознайте се с интересни и забавни факти в производството

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Искам всичко! Обикновено тази мисъл минава през ума ни, докато се разхождаме в някой от съвременните супермаркети. А по време на „разходката“ ние вероятно не се замисляме, че преди хората сами са произвеждали храната си.

В момента обаче пазарът е пълен с предварително нарязан хляб, пакетирано масло, замразено пиле. Да не говорим за картофен чипс, сладолед, бисквити и замразени пици. Това са продукти, масово произвеждани по целия свят и ежедневно консумирани от всички нас. Как да разберем обаче кой продукт точно да изберем? Предлагаме ви някои интересни и забавни факти около масово произвежданите храни...

Пържени картофки
През последните десет години тази храна придобива лоша слава, което никак не е чудно - в нея има високо съдържание на нишесте. Освен това заведенията за бързо хранене са известни с използването на трансмазнини за приготвянето им, които са вредни за сърцето.

Вероятно много от нас не осъзнават, че на много места пържените картофки, освен всичко друго, са и сладки. Това е трик, нерядко използван в различни заведения, тъй като след потапянето на картофките в захар, те придобиват хубав златисто-кафяв цвят при пържене и стават хрупкави – ефект, който бихме постигнали трудно в домашни условия.

Млечният шейк...
Специалистите в хранително-вкусовата промишленост показват изключителен пример за човешката изобретателност само и само да се повиши търсенето на даден продукт и неговата цена е изгодна. В стремежа си да бъдат спестени пари, учените са открили изключително сложни начини да бъдат заместени естествените, природни вкусове.

За да се имитира вкусът на ягодата например, общата смес на напитката съдържа повече от дузина съставки. Когато консумираме предлаганите в заведенията за бързо хранене напитки или десерти с вкус на ягода, най-вероятно се храним с продукти, съдържащи повече от 50 различни химикали.

Водорасли и сладолед на едно място?!
Ако трябва да изберем с какво да гарнираме сладоледа си, малко от нас биха назовали водораслите. Обикновено водораслите и сладоледът не се приемат за съвместими вкусове. Много от масово произвежданите сладоледи обаче съдържат екстракт от водорасли.

Екстрактът се нарича карагенан и може да се види в списъка на съставките на любимия продукт. Той обаче не е там за вкус - има функцията на стабилизатор. Когато сладоледът се разтопи и замрази отново, се образуват ледени кристали. Карагенанът има свойството да запазва сладоледът кремообразен, без кристали.

Сос Уорчестър
Сосът Уорчестър е популярна подправка, често използвана за овкусяване, както на рибни деликатеси, така и на пържоли, бургери, а и в напитките Bloody Mary. Това, което много от нас не осъзнават, е, че с добавянето на сос Уорчестър в Bloody Mary, напитката вече не е вегетарианска.

Основната съставка на соса е аншоа, която се получава след накисване на малки рибки в оцет, докато не се разтворят напълно. След това се добавят и допълнителни съставки като меласа, чесън, люти чушки.

Сосът е сравнително хранителен, тъй като аншоата е с високо съдържание на протеини, но и калций.

Още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата