Не е вярно, че консумацията на повече от 2 яйца на ден е вредна, твърди експерт.
Твърдението, че яйцата са холестеролови бомби, е напълно несправедливо според експерта по храненето Свен-Давид Мюлер от портала Имедо, пише в. "Труд".
Специалистът твърди, че яйцата са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние на нивото на холестерола.
Даже напротив, те могат дори да намалят това равнище, а и допринасят за оптималния начин на хранене. Мюлер е на мнение, че ежедневната закуска с яйце е много здравословна и по никакъв начин не носи опасност.
Експертът напомня, че нивото на холестерола може да се повиши, ако консумираме храни с по-голямо съдържание на мазнини. А мазнината се състои от три вида мастни киселини: наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорността за нарастването на холестерола в кръвта носят най-вече наситените мастни киселини.
Затова Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането точно на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените.
Иначе казано, яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини. Лецитинът от жълтъка дори намалява равнището на холестерола, както се потвърждава от различни проучвания.
Но яйцето има и други плюсове – то съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса.
Освен това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като Б12, се съдържат фолиева киселина и ценни минерални вещества като желязото и цинка.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.