Западняците може да са генетично програмирани да ядат мазни храни и да пият повече алкохол от азиатците, съобщи Би Би Си, позовавайки се на шотландски учени.
Апетитът се регулира от генен превключвач. Той контролира зони в мозъка и ни позволява да избираме храните. Ако е много активен, хората харесват повече мазни храни и алкохол.
Фактът, че по-слабият превключвач се среща по-често при азиатците, отколкото при европейците, показва, че те по-рядко избират такива храни, каза ръководителят на изследването Алистър Маккензи.
Причините се коренят в живота на ранните европейци, когато алкохолът и млечните продукти са били важни източници на калории през зимните месеци. Затова предпочитанията към тях са били важни за оцеляването.
Отрицателният ефект от мазнините и алкохола тогава не е бил съществен, защото хората са живели по 30-40 години.
Превключвачът контролира гена за невропептида галанин. Той се произвежда в амигдалата на мозъка, където контролира страха и безпокойството. Така промяната в нивата му се отразява на емоционалното състояние на човека, информира БТА.