Учени от Испания и Великобритания са установили, че в люспите на лука се съдържат много биологично активни вещества, които притежават антиканцерогенни свойства и укрепват работата на сърдечносъдовата система, съобщи РИА Новости.
Доскоро се смяташе, че люспите на лука нямат практическа стойност. Само в ЕС домакините и промишлените предприятия изхвърлят около 500 000 тона от тях на година.
Испански и британски биолози под ръководството на Ванеса Бенитес от Автономния университет на Мадрид са установили, че люспите на лука съдържат редица вещества, които могат да бъдат използвани като хранителни добавки или лекарствени средства.
Учените твърдят, че в люспите на лука има много фибри, затова редовната им употреба намалява риска от заболявания на стомашно-чревния тракт и способства за укрепване на сърдечносъдовата система.
Освен това в люспите има фенолни съединения, които притежават силни антиканцерогенни свойства. В самата луковица специалистите са открили значително количество фруктани – вещества стимулатори на нарастването на стомашната флора – и органични съединения на сярата, които пречат на образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове.
"Нашето изследване показва, че промишлените предприятия трябва да отделят люспите на лука. Това ще позволи те, както и други "безполезни" компоненти, да бъдат използвани за производството на полезни хранителни добавки", твърди Ванеса Бенитес.
Подробности за изследването са публикувани в сп. Plant Foods for Human Nutrition.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.