IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Подправките предпазват от вредния ефект на мазните храни

Благоприятно въздействие имат червният и черният пипер, риганът...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Добавянето на подправки, съдържащи антиоксиданти, предпазва от уврежданията, които предизвикват мазните храни, съобщи "Дейли мейл".

Подправки като червен и черен пипер, канела, риган, розмарин и чесън намаляват вредата от мазните храни за сърцето. Мазнините увеличават нивата на триглицеридите в кръвта. Ако това става често или ако покачването е твърде високо, опасността от сърдечносъдови заболявания нараства. Добавянето на подправки към мазната храна намалява реакцията на триглицеридите с около 30%.

За изследването учените от университета на Пенсилвания са добавяли по две чаени лъжички смес от подправки – червен и черен пипер, риган, розмарин, чесън, канела и карамфил към всяко ястие, давано на доброволци със затлъстяване.

Храната за контролната група е била същата, но без подправките. Следващото изследване на екипа ще е с по-малка доза подправки.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата