Ако към броколите бъдат добавени хрян или уасаби, се активизират противораковите му свойства, дори и зеленчукът да премине през висока термична обработка, показват изследвания на американски учени, съобщи "Дейли мейл".
Причината е, че и в хряна, и в уасабито се съдържа ензимът миросиназа. Според проф. Елизабет Джефри, диетолог от
университета на Илинойс, благодарение на силните подправки броколите се усвояват по-добре от организма и се увеличава полезното въздействие на зеленчука. Колкото са по-люти подправките, толкова по-добре, твърдят специалистите.
Учените са изчислили, че за да бъде постигнат противораковият ефект, броколите трябва да присъстват в менюто пет пъти в седмицата. Наред с уасабито и хряна, добро лекарство срещу рака го прави комбинацията с репички, зеле и др., твърди ръководителката на изследването Джена Крамър. А продуктите, съдържащи миросиназа, помагат да се премахнат последиците от термичната обработка, допълва БТА.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.