Опасността от инсулт е по-малка за хората, консумиращи риба няколко пъти седмично, отколкото за тези, които рядко или никога не включват рибни продукти в менюто. Съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини понижават риска от инсулт чрез позитивното си влияние върху кръвното налягане и холестерола, обясняват авторите на проучването от института "Каролинска" в Швеция.
Специалистите са анализирали данните от 15 изследвания, направени в САЩ, Европа, Китай и Япония и обхванали близо 400 000 души на възраст между 30 и 103 г., съобщи Ройтерс. Изследваните лица, наблюдавани между четири и 30 години, е трябвало да отговарят на въпроси за количеството риба, което включват в менюто си.
"Пониженият риск като цяло може да се обясни със съдържанието на полезни вещества и особено на омега-3 мастни
киселини в рибата. Данните от анализа показват, че две или три порции рибни продукти седмично са достатъчни за благоприятен ефект", пишат изследователите в сп. "Строук".
Специалистите допълват, че съдържащите се в рибата витамин D, селен и някои видове протеини също влияят благоприятно за понижаването на риска от инсулт, добавя БТА.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.