Плодовият сок в кутия увеличава риска от рак, защото съдържа прекалено много захар, а при обработката полезните съставки се унищожават, установиха австралийски учени.
Учени от университета на Пърт изследвали колко ефективни са различни плодове и зеленчуци при предотвратяване на рак на дебелото черво, съобщи "Дейли мейл". Те разгледали начина на хранене на 2200 души, попълнили въпросници за хранителните си навици. След това екипът проследявал доброволците в продължение на две години, за да види колко от тях ще развият болестта.
Резултатите показват, че ябълките, брюкселското зеле, карфиолът и броколите предпазват от рак на дебелото черво. Над три чаши плодов сок обаче увеличават риска. Причината според учените е, че той съдържа прекалено много захар, а полезните съставки на плодовете, които предпазват от рак - фибри, витамин С и антиоксиданти, се губят при преработката.
Британските здравни власти препоръчват пет порции плодове и зеленчуци дневно, от които едната може да е чаша сок. По-рано учени от университета на Бангор доказаха, че плодовият сок, включително и прясно изцеденият, съдържа прекалено много захар, за да се смята за една от тези порции.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.