Глобалното затопляне в скоро време ще превърне шоколада в рядък лукс, тъй като са застрашени какаовите плантации, пише съобщи сп. Slate.
Според изследване на международния център за тропическо селско стопанство в гр. Кали, Колумбия средногодишните температури се увеличават всяка година и в близка перспектива ще застрашат производството на какао в страни като Гана и Кот д' Ивоар. А тези две африкански държави осигуряват 50 на сто от световното производство на тази ценна за сладкарите суровина.
Прогнозите на специалистите предупреждават, че през 2050 година споменатите две страни вече няма да могат да отглеждат какаови дръвчета. А още през 2030 година светът ще преживее невиждан ценови шок и шоколадът ще се
превърне в рядък лукс, който ще могат да си позволят малцина.
Какво трябва да се направи, когато климатът стане неизбежно по-топъл? Какаовите плантации ще трябва да се преместят на по-високи и по-хладни места. Но проблемът е в това, че по-голямата част от Западна Африка, където се отглежда тази култура, е равнинна. Там няма много площи, разположени високо над морското равнище, където може да се съхрани.
Другият вариант е да се осигури поливане, но местните производители са много бедни и нямат пари за инвестиции. Така че мрачните сценарии за бъдещето на шоколада са налице. Миналата година цените на какаото скочиха драстично. Тази тенденция със сигурност ще се запази и в бъдеще, прогнозират специалистите.
(БТА)