Ядките съдържат ценни хранителни вещества и са важен елемент от здравословното хранене. Кои ядки за какво здравословно състояние са най-полезни?
Ето какво показват изследванията по темата:
1. Орехи – за намаляване на холестерола
Преглед на 13 проучвания показва, че консумацията на 30 г орехи на ден в рамките на месец помага за намаляване нивото на "вредния" холестерол средно с 0,3 единици, например от 5,5 до 5,2 ммол/л. Орехите са богат източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт.
2. Кашу – срещу умора
Ядките кашу имат два пъти по-висока концентрация на желязо, отколкото мляното говеждо месо. Желязото е необходимо за стимулиране на активността на много ензими в организма. Участва в процеса на растеж и образуването на енергия, поддържа нормалното състояние на имунната система. Дефицитът му може да доведе до прекалена умора и слаба концентрация.
3. Орех "Пекан" помага в борбата с настинките и грипа
Само пет ядки пекан, вид американски орех, съдържат около 1/6 от препоръчителната дневна доза цинк. Минералът е жизненоважен за функционирането на белите кръвни клетки, които се борят с бактериите и вирусите.
Вижте още подробности в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.