Чесънът защитава от сърдечни заболявания, сочи изследване на Медицинския университет „Емори“ в САЩ.
Според учените определена съставка помага за предотвратяване увреждането на сърдечната тъкан, което може да доведе до сърдечни пристъпи.
Смята се, че полезният ефект се дължи на диалил трисулфид, компонент на масло от чесън.
Диалил трисулфид отделя сероводород, който всъщност придава неприятната миризма на чесъна. В ниски концентрации той защитава тъканта на сърцето, поясняват експертите.
Според други проучвания сероводородът спомага разширяването на кръвоносните съдове и влияе положително на проходимостта им. А подобряването на кръвообращението действа благоприятно на сърдечно-съдовата система.
Чесънът е полезен и за намаляване нивата на „лошия“ LDL холестерол, като по този начин понижава риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.
Чесънът съдържа витамините А, В1, В2, йод, както и редкият и ценен микроелемент германий, който има противоракови свойства.
При редовна консумация, чесънът помага за прочистването на организма от вредните токсини, които се натрупват в организма при обмяната на веществата. Известно е и че засилва имунната система.
Още здравни новини четете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.