IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Сърцето не може и без сол

Ниската консумация на сол, също както високата, e опасна

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сърдечно-съдовият риск е висок както при свръхконсумация на сол, така и при ограничена, са изводите от две мащабни рандомизирани клинични изпитания, публикувани в сп. „Американ Медикъл Асосиейшън“.

При прием на повече от 8 г и по-малко от 3 г сол на ден опасността от сърдечно-съдов инцидент, и налагащ се прием в болница заради сърдечна недостатъчност, нараства рязко, казва д-р Мартин О'Донъл от канадския университет „МакМастър“.

Научните изследвания досега показваха нарастващ риск от сърдечно-съдови проблеми при прекомерен прием на сол. На тази база се изготвят и националните програми за ограничаване консумацията на натриев хлорид сред населението.

Канадските изследователи твърдят, че рискът не се отчита при консумация до 6,5 г сол на ден, което е много повече от препоръчаното от Световната здравна организация количество – 2 г. Българските здравни експерти определят за горна допустима дневна дажба на сол – 5 г.

Според новите данни ограничаването на сол се отразява по различен начин на организма според това дали профилактиката срещу сърдечно-съдов риск е първична или се налага заради заболяване като част от хранителен диетичен режим.

Изследователите са на мнение, че населението следва да се приучава към умерена консумация на сол, а не към нейното крайно избягване.

Проучванията обхващат близо 29 000 души над 55-годишна възраст със стабилизирано сърдечно заболяване или висок риск от развитие на диабет, чието състояние е проследявано в продължение на 5 години.

При консумация от 4-6 г натрий на ден, сравнено с количество над 8 г, рискът от сърдечен проблем е по-нисък. При 7-8 г опасността за сърцето нараства с 53%.

Според проучванията ограничаването на натрий под 3 г също не е полезна мярка за здравето на най-важния мускул в човешкото тяло, тъй като учените отчитат повишаване на случаите на сърдечна недостатъчност.

За да се предотврати рискът от сърдечен удар обаче, трябва да се приема и не по-малко от 1,5 г калий на ден, който е противоположният елемент в баланса калий-натрий в организма.

Според здравните експерти населението масово злоупотребява с консумацията на сол, поради което следва да се помисли, освен за ограничаването й, и за въвеждане на промени в хранителния режим за поддържане баланса между натрия и калия в организма.
 
Още здравни новини четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата