IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Пилешко и яйца за по-добра памет

Веществото холин спомага за по-ниския риск от деменция

Снимка: архив Булфото

Снимка: архив Булфото

Веществото холин е от ключово значение за развитието на мозъка и паметта, твърдят учени от Бостънския университет.

Смята се, че то е от значение за развитието на определени зони в мозъка, свързани със способността за запаметяване.

Според ново изследване хранителен режим, богат на холин, помага за забавяне процесите на стареене на мозъка.

Тъй като не се произвежда от организма в достатъчни количества, е необходимо да набавяме холин чрез подходящите храни. Той се съдържа в яйчените жълтъци, пилешкото месо.

Хората, които приемат холин чрез храната, са по-малко застрашени от мозъчни промени, свързани с деменция, показват резултатите от изследването. В него са участвали близо 1400 души, на възраст от 36 до 83 години.

Доброволците попълват въпросници за начина си на живот и хранене. В по-късен етап от изследването те преминават и през тестове за паметта и други когнитивни способности, както и ядрено магнитен резонанс на мозъка.

Взети са предвид и фактори, като образование, прием на мазнини и калории.

Проучването установява, че мъжете и жените с високи нива на холин имат по-добри резултати на тестовете за памет. По-малко вероятно е и да проявяват признаци на заболяване на кръвоносните съдове в мозъка, което може да е сигнал за повишен риск от инсулт или деменция.

Изследването не доказва, че холинът защитава паметта, но според учените хранителното вещество има значение за мозъчната функция. Необходимо е провеждането на повече изследвания в тази област.

Още здравни новини четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата