Веществото холин е от ключово значение за развитието на мозъка и паметта, твърдят учени от Бостънския университет.
Смята се, че то е от значение за развитието на определени зони в мозъка, свързани със способността за запаметяване.
Според ново изследване хранителен режим, богат на холин, помага за забавяне процесите на стареене на мозъка.
Тъй като не се произвежда от организма в достатъчни количества, е необходимо да набавяме холин чрез подходящите храни. Той се съдържа в яйчените жълтъци, пилешкото месо.
Хората, които приемат холин чрез храната, са по-малко застрашени от мозъчни промени, свързани с деменция, показват резултатите от изследването. В него са участвали близо 1400 души, на възраст от 36 до 83 години.
Доброволците попълват въпросници за начина си на живот и хранене. В по-късен етап от изследването те преминават и през тестове за паметта и други когнитивни способности, както и ядрено магнитен резонанс на мозъка.
Взети са предвид и фактори, като образование, прием на мазнини и калории.
Проучването установява, че мъжете и жените с високи нива на холин имат по-добри резултати на тестовете за памет. По-малко вероятно е и да проявяват признаци на заболяване на кръвоносните съдове в мозъка, което може да е сигнал за повишен риск от инсулт или деменция.
Изследването не доказва, че холинът защитава паметта, но според учените хранителното вещество има значение за мозъчната функция. Необходимо е провеждането на повече изследвания в тази област.
Още здравни новини четете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.