Консумацията на риба е важна за поддържане на оптимално здраве на мозъка и за предотвратяване на деменция, показва ново изследване, отбелязва Daily Mail.
Мастните киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, спомагат подобряването на паметта с 15%, твърдят учените.
176 здрави възрастни приемат за 6-месечен период добавки, съдържащи омега-3 мастните киселини DHA. Те се намират в храни като сьомга, скумрия, сардини, пъстърва, кралски скариди и миди.
През този период паметта и познавателните функции на участниците са оценени и сравнени с тези на плацебо група.
В края на проучването паметта и скоростта на работната памет показват значителни подобрения.
Според учените DHA е от ключово значение за предотвратяване болестта на Алцхаймер.
Омега-3 могат да се набавят и чрез храната. Сьомгата е видът, който има най-високо съдържание на киселините. Следват сарделите, палпусът и херингата, както и морските дарове – скариди, раци, миди и стриди.
Една порция сьомга, около 90 г, осигурява близо 2 грама омега-3.
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.