Консумацията на по-малко храна спомага паметта според изследователи. Ако заменим десерта с чаша кафе, например, това може да помогне както за поддържане на линията, така и на мозъка ни.
Изследването, което разглежда ограничения прием на калории, е проведено от италиански учени, защитаващи идеята, че по този начин можем да подобрим здравето си и да удължим живота.
Експертите отдавна знаят за явлението. Сега обаче изследователят Джованбатиста Пани насочва вниманието си върху протеина CREB1, за който се знае, че е от особено значение за паметта.
Проведените изследвания доказват, че намаленият прием на калории увеличава способността за усвояване на нови знания. От друга страна резултатите сочат, че когато хапваме по-малко, се стимулира синтезът на CREB1 в мозъка.
Необходимото количество, което трябва да се редуцира е 600 калории дневно. Това се равнява на един десерт. Консумацията на чаша кафе или чай също може да бъде от полза, тъй като по този начин се повишават нивата на протеина и тялото.
Работата на екипа от Catholic University в Рим е подробно описана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.
Д-р Пани обяснява, че настоящото изследване за пръв път отрива връзката между ефекта от диетите и мозъка. Според него данните могат да бъдат в помощ за разработване на нови лекарства, които да поддържат организма млад. Това е от огромно значение, имайки предвид застаряването на населението.
Учените се надяват да открият начин, по който да може да се активира CREB1. Така ще може да се запази младостта на мозъка без да има необходимост от придържане към определен хранителен режим.
Още интересни новини за здравето в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.