IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Най-полезните ядки за сърцето – орехите

Имат най-високо съдържание на полифеноли

Най-полезните ядки за сърцето – орехите

Печените и суровите орехи се оказват най-полезни за здравето на сърцето, в сравнение с  други видове ядки, според ново проучване, публикувано в сп. Food & Function.
 
Изследователи от Университета в Скрантън, Пенсилвания, сравняват количеството полифеноли, които се съдържат в 9 вида печени и сурови ядки и два вида фъстъчено масло. С помощта на лабораторни анализи те също така тестват доколко ефективни са антиоксидантите в продуктите по отношение здравето на сърцето.
 
Независимо дали са печени или сурови, орехите побеждават конкуренцията. Те имат най-високо съдържание на полифеноли, които са полезни за намаляване на риска от болест на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола в кръвта, подобряване на притока на кръв и предотвратяване на възпалителни процеси. 
 
Освен че притежават всички хранителни вещества, необходими за здравословния начин на хранене, орехите съдържат високи нива на защитни антиоксиданти, които се противопоставят на влиянието на вредните свободни радикали.
 
Нещо повече, ядките, които са с високо съдържание на мазнини, не е задължително да доведат до увеличаване на теглото, откриват още изследователите.
 
След суровите орехи, ядките с високо съдържание на полифени са: 
  • бразилски орехи
  • шам-фъстък
  • американски орехи
  • фъстъци
  • бадеми
  • макадамия
  • кашу
  • лешници.
 
Сред печените ядки подгласници на орехите са:
  • бразилски орехи
  • лешници
  • фъстъци
  • американски орехи
  • кашу
  • макадамия
  • бадеми
  • шам-фъстък.
 
Повече любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата