Консумиращите повече богати на магнезий храни имат по-нисък риск от исхемичен инсулт, показва анализ на 7 международни проучвания сред 250 хил. души, публикуван в сп. American Journal of Clinical Nutrition.
За период от около 12 години, 6 500 от участниците получават инсулт, отчитат изследователите.
Резултатите показват, че при всеки 100 мг магнезий, приемани с храната всеки ден, рискът от исхемичен инсулт, намалява с 9%, казва Сузана Ларсън, професор в Каролинския институт в Стокхолм.
Основен източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци. Храни, богати на минерала, са и ядките, бобови култури и пълнозърнести продукти.
Препоръчваният дневен прием на магнезий е около 330 мг за мъже и около 280 мг за жени. Изискванията варират от 40 до 280 мг за кърмаческа до юношеска възраст.
Магнезият в състава на някои неорганични съединения и е важен за минерализацията на костите и емайла. Наред с това обаче още по-важна е ролята му в широка гама от метаболитни процеси – от синтезата на рибонуклеиновите киселини – ДНК и РНК, до тази на въглехидрати, липиди и белтъци.
Отговорен е за мембранния транспорт на други електролити, има отношение към провеждането на нервни импулси, към съкращението на гладка и напречно-набраздена мускулатура, включително мускулатурата в съдовете и сърцето.
Повече любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.